L’escola Immaculada Concepció del c/ València 252 de Barcelona va esser inaugurada oficialment el dia 17 de gener de 1879.

L'esperit de les Missioneres de la Immaculada Concepció és el fruit de la iniciativa de la seva Fundadora: Alfonsa Cavin Millot que  l'any 1850 va fundar l'Institut a la ciutat de Mataró amb una voluntat clara d'educació i promoció de la dona, així com de dedicació als  malalts.

Qui era Alfonsa Cavin? Una dona del segle XIX que va viure amb extraordinària generositat la seva vocació religiosa, animada per un amor indestructible a Crist. Mitjançant l’entrega de si mateixa, feu possible la fundació de les Missioneres de la Immaculada Concepció, religioses que des de l’any 1850 treballen per a ser útils a l’esglèsia, fidels al seu carisma fundacional.

L'Institut s'ha lliurat des dels seu origens al camp de l’educació i de la sanitat amb una entrega  incondicional al treball més dur, i més difícil,i a la situació més apresant i urgent . Institut que , uns anys més tard de la seva fundació (l’any 1885 arriba a la missió africana de Fernando Poo), es va transformar en missioner ampliant al màxim el seu camp d’acció.

Però... qui és aquesta dona que havent nascut el segle XIX és una dona d’avui? Va neixer a Scey-sur-Sasone el 17 de novembre de 1816. Era la petita de molts germans. En el baptisme li van posar el nom de Louise-Felise, que anys més tard canviar` pel d’Alfonsa en entrar al noviciat. Alfonsa, orientada i encoratjada per Josep Domhnec Costa i Borr`s que llavors era el bisbe de Barcelona , fundà a Mataró el 4 d’agost de 1850, un nou institut religios: el de les Missioneres de la Immaculada Concepció

 
   

De l' Escola del c/ València sortiren cap a Fernando Poo, actualment Malabo (a Guinea Equatorial), les cinc primeres missioneres de la Congregació. El dia 24 d'octubre de 1884 sortiren d’Espanya i arribaren al seu destí el 27 de gener de 1885 .

Són característiques de les Missioneres Concepcionistes la disponibilitat, l'actitud de pregària i recerca,   la senzillesa i l'acolliment. Prenen opcis pels mis pobres, per l'educació popular i per viure en la inseguritat i en el risc.

Des de la seva Fundació, es posa èmfasi en  la formació mariana dels seus alumnes, i en l'esperit missioner, avivat en el 1884 amb la sortida de les 5 primeres missioneres, totes elles professores de l'Escola.